lundy house

The Lundy House elevates traditional architecture into an art form.  Built in 1972, Victor Lundy was a renowned modernist architect at the time he designed his family vacation home in Aspen.  The home’s expansive walls of glass captured views of the distant mountain ridgelines, neighboring trees, and the naturalistic aspen meadow which comprised the bulk of the historic West End lot.  Siting the expansion to the residence, as well as new outdoor terraces, spa, and play space, while preserving the character of the historic landscape created a compelling opportunity for Bluegreen and the rest of the team.  Functional issues, such as problematic drainage of stormwater from the adjacent streets onto the property, were also studied.

 

The resulting design projects an order onto the landscape, derived from the historic home’s vertical massing, to organize programmatic elements while allowing the native aspen meadow to continue in its wild state.  Landscape is also created on two additional planes—a sunken courtyard and a rooftop terrace and green roof.  Strong visual and physical connections are created between these spaces enhancing Victor Lundy’s original design intent of captured views.  Resilient stormwater design strategies make use of the occasional inundations by supplementing irrigation in the native aspen meadow and manage roof drainage through the planted roof and bioretention planters.

project type: landscape architecture

location: aspen, colorado

client: withheld upon request

bluegreen

300 s spring st suite 202      aspen, co 81611       970 429 7499    info@bluegreenaspen.com